Jajka na śniadanie goszczą u nas co jakiś czas. Lubimy je, zarówno w formie jajecznicy, omleta, ugotowanych na miękko lub twardo, a także w formie past. Dzisiaj chciałam wypróbować czegoś nowego. Padło na jajka po turecku - czyli jajka w koszulkach, na gęstym jogurcie, polane pietruszkowym pesto, palonym masłem z chili i chrupiącymi grzankami. Jeśli ciekawi Was to połączenie smaków, to zapraszam po przepis.
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka z lodówki,
- 2 łyżki octu,
- 1 bagietka lub inne pieczywo,
- 250 g jogurtu greckiego,
- sok z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chili
- sól
Przygotowanie:
Jogurt przełóż do naczynia, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw, żeby składniki się przegryzły.
Natkę pietruszki opłucz, wrzuć do wysokiego naczynia, dolej oliwę i szczyptę soli, a następnie zmiksuj.*
Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego płatki chili, podgrzewaj tak długo, aż zrobić się ciemno złote i nabierze orzechowego aromatu.
Bagietkę podpiecz na suchej patelni lub w opiekaczu na złoty kolor.
W szerokim garnku zagotuj wodę (musi być jej na wysokość palca wskazującego) z octem. Przygotuj miseczkę, do której będziesz wbijać pojedynczo jajka.
Gdy woda zacznie się gotować, przy pomocy łyżki zrób w garnku wir, a następnie ostrożnie przelej jajko z miseczki - postępuj tak z każdym pojedynczo. Gotuj jajka przez 3 minuty. Wyciągaj je delikatnie i odkładaj na ręcznik do pieczenia, żeby odsączyć nadmiar wody.
Na talerz nakładaj jogurt, na to ułóż jajka, polej je pietruszkowym pesto i palonym masłem, oprósz solą gruboziarnistą i ułóż obok grzanki. Podawaj.
Smacznego.
* jeśli nie masz blendera możesz utrzeć pietruszkę z oliwą w moździerzu lub bardzo drobno posiekać i dopiero połączyć z oliwą
0 komentarze:
Prześlij komentarz