Składniki na 1 porcję:
- 1 duży pomidor,
- 2 jajka,
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka oleju (lub oliwy),
- sól, pieprz, kminek, oregano - do smaku,
- płatki chili do smaku (ewentualnie papryczka chili w proszku),
- świeża bazylia do podania,
- pieczywo - u mnie grzanki z chleba żytniego.
Wykonanie:
Pomidora umyj, sparz i obierz ze skóry. Pokrój w większą kostkę.
Czosnek posiekaj na drobno, obraną cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło z olejem, wrzuć czosnek i cebulę, podsmaż chwilę, aby się zeszkliło - uważaj, aby nic się nie przypaliło. Gdy cebula będzie już miękka, wrzuć pokrojonego pomidora, dopraw solą, pieprzem, kminkiem, oregano i płatkami chili. Danie ma być lekko pikantne.
Przemieszaj. Zwiększ moc palnika na najwyższą i duś pomidory - nie mieszaj ich już - w przeciwnym razie stracą formę i powstanie papka.
Gdy pomidory odparują, zmniejsz moc palnika, wbij do pomidorów jajka, ponownie dopraw solą i pieprzem, przykryj pokrywką i smaż chwilę pod przykryciem, aż jajka się zetną, na Twój ulubiony sposób.
Szakszukę posyp świeżą, pokrojoną bazylią i podawaj na patelni z pieczywem.
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz