czwartek, 21 listopada 2019

Sernik jogurtowy

Lubicie serniki? Ja bardzo! Pod każdą postacią - zarówno te pieczone, na zimno jak i gotowane. Lubię serniki ciężkie i maziste, a także lekkie i puszyste jak chmurka. Niestety większość z nich jest dość pracochłonna, więc nieczęsto je piekę, ale tym razem zapraszam Was na sernik prosty i ekspresowy w wykonaniu, pieczony, wilgotny, lekko kwaskowy i odpowiednio słodki, na spodzie ze znanych ciastek. Ciasto jest równe, bardzo dobrze się kroi i szybko znika. Mam nadzieję, że Was zachęciłam i przy najbliższej okazji wypróbujecie ten przepis.

Składniki:
  • 500 g twarogu, 
  • 600 g jogurtu naturalnego, 
  • 5 jajek, 
  • 1 szkl. cukru, 
  • 30 g cukru z wanilią, 
  • 70 g mąki ziemniaczanej, 
Spód:
  • 200 g ciastek Hit z czekoladowym nadzieniem, 
  • 85 g masła
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 

Spód: ciastka rozdrobnić w blenderze, dodać masło i miksować, aż masa będzie przypominała konsystencją mokry piasek. Masę ciasteczkową przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. 

Masa serowa: wszystkie składniki wrzucić do miski, zblendować na gładką masę, która będzie dość płynna. Masę delikatnie przelać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 55 minut. Po upieczeniu sernik wyciągnąć z piekarnika, studzić w temperaturze pokojowej, aż całkowicie stężeje. Najlepszy kolejnego dnia. 

Smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template