To, że lubię przetwarzać dynię, chyba nie jest tajemnicą. Lubię kombinacje z tym wdzięcznym warzywem - sprawdza się zarówno na słodko jak i na słono. W związku z tym, popełniłam danie, które dawno miałam w głowie, ale z jego wykonaniem wstrzymywałam się do dzisiaj... całkowicie niesłusznie. Kluski dyniowe z kremowym śmietanowym sosem z boczkiem i świeżą szałwią, to bardzo dobra propozycja na jesienny obiad.
Kluski:
- 230 g upieczonej dyni,
- 220 g mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 0,5 łyżeczki soli.
Sos:
- 150 g wędzonego, pokrojonego boczku,
- 300 ml śmietany 30%,
- 1 średniej wielkości cebula (około 100 g)
- 5 łyżek posiekanej świeżej szałwii,
- szczypta soli,
- pieprz do smaku,
- kilka listków szałwii do posypania.
Przygotowanie klusek:
W garnku zagotować wodę z solą.
Upieczoną dynię zblendować z jajkiem i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną. Wyrobić lekkie ciasto - może się lekko lepić do rąk. przełożyć na wysypaną mąką matę lub stolnicę, uformować wałek i kroić kawałki jak na kopytka o wielkości około 2 cm. Uformowane kluski wrzucać na wrzącą wodę, przemieszać, aby nie przykleiły się do dna. Gotować na średnim ogniu, przez około 8 minut. Odcedzić.
Przygotowanie sosu:
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony na półcentymetrowe paski wędzony boczek, chwilę podsmażać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do miękkości cebuli. Dodać szałwię, podsmażać chwilę, po czym dolać śmietanę. Chwilę gotować, aż sos się zredukuje i stanie bardziej gęsty.
Kluseczki przełożyć na naczynie, polać sosem, a wierzch posypać posiekanymi listkami świeżej szałwii. Podawać gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz