poniedziałek, 11 listopada 2019

Kluseczki dyniowe z sosem z szałwią

To, że lubię przetwarzać dynię, chyba nie jest tajemnicą. Lubię kombinacje z tym wdzięcznym warzywem - sprawdza się zarówno na słodko jak i na słono. W związku z tym, popełniłam danie, które dawno miałam w głowie, ale z jego wykonaniem wstrzymywałam się do dzisiaj... całkowicie niesłusznie. Kluski dyniowe z kremowym śmietanowym sosem z boczkiem i świeżą szałwią, to bardzo dobra propozycja na jesienny obiad. 
Kluski:
  • 230 g upieczonej dyni,
  • 220 g mąki pszennej, 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli.
Sos:
  • 150 g wędzonego, pokrojonego boczku, 
  • 300 ml śmietany 30%, 
  • 1 średniej wielkości cebula (około 100 g)
  • 5 łyżek posiekanej świeżej szałwii, 
  • szczypta soli, 
  • pieprz do smaku, 
  • kilka listków szałwii do posypania.
Przygotowanie klusek:

W garnku zagotować wodę z solą. 
Upieczoną dynię zblendować z jajkiem i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną. Wyrobić lekkie ciasto - może się lekko lepić do rąk. przełożyć na wysypaną mąką matę lub stolnicę, uformować wałek i kroić kawałki jak na kopytka o wielkości około 2 cm. Uformowane kluski wrzucać na wrzącą wodę, przemieszać, aby nie przykleiły się do dna. Gotować na średnim ogniu, przez około 8 minut. Odcedzić. 
Przygotowanie sosu:

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony na półcentymetrowe paski wędzony boczek, chwilę podsmażać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do miękkości cebuli. Dodać szałwię, podsmażać chwilę, po czym dolać śmietanę. Chwilę gotować, aż sos się zredukuje i stanie bardziej gęsty. 

Kluseczki przełożyć na naczynie, polać sosem, a wierzch posypać posiekanymi listkami świeżej szałwii. Podawać gorące. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template