czwartek, 7 listopada 2019

Krem dyni z kluseczkami kasztanowymi

Bardzo lubię zupę dyniową, nie tylko za jej smak, ale także za piękny, pomarańczowy kolor, który w szare i ponure dni, przynosi trochę wspomnienia jesiennego słońca i pięknej złotej jesieni. Dzisiejsza propozycja zupy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, a to za sprawą przypraw, ciecierzycy i dodatku w postaci kluseczek z dodatkiem jadalnych kasztanów, które możecie kupić bez problemu w wielu marketach. 


Zupa:
  • 1 średni por (biała część)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • 650 g dyni (obranej i bez pestek)
  • 3 marchewki
  • 1 puszka (250 g) ciecierzycy
  • 1 litr wody
Kluseczki:
  • 100 g ugotowanych kasztanów
  • 100 g mąki (i trochę do posypania)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 drobiowa kostka bulionowa 
  • 150 g boczku wędzonego
  • 10 listków świeżej szałwii
  • 1 gałka muszkatołowa do ścierania
  • opcjonalnie 30 g sera cheddar 

Zupa: Pora, marchewkę, papryczkę chili pokroić na średniej wielkości kawałki. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić warzywa i podsmażyć. Dodać rozmaryn, chwilę podusić. Dynię pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Zalać wodą. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać odsączoną ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. 

Kluseczki: Zagotować w garnku wodę z solą. Zmiksować w malakserze kasztany z mąką, sodą oczyszczoną, kostką bulionową i szczyptą pieprzu. Dolać zimną wodę (około 110 ml) i miksować, aż powstanie zwarta kula ciasta. 
Ciasto podzielić na pół, uformować z nich wałki - obsypując mąką gdyby zbytnio się lepiło, następnie kroić na około 2,5 cm kawałki. Kluseczki wrzucać na gotującą się wodę. I gotować od momentu wypłynięcia przez około 6 - 7 minut, aż będą puszyste. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na gorącą wrzucić pokrojony wędzony boczek, a gdy ten będzie się już rumienił dodać listki szałwii. Kluseczki przełożyć łyżką cedzakową na patelnię z boczkiem i chwilę podsmażyć, oprószyć świeżo utartą gałką muszkatołową (oraz cheddarem).



Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni"




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template