Zupa:
- 1 średni por (biała część)
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 papryczka chili
- oliwa
- 650 g dyni (obranej i bez pestek)
- 3 marchewki
- 1 puszka (250 g) ciecierzycy
- 1 litr wody
Kluseczki:
- 100 g ugotowanych kasztanów
- 100 g mąki (i trochę do posypania)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 drobiowa kostka bulionowa
- 150 g boczku wędzonego
- 10 listków świeżej szałwii
- 1 gałka muszkatołowa do ścierania
- opcjonalnie 30 g sera cheddar
Zupa: Pora, marchewkę, papryczkę chili pokroić na średniej wielkości kawałki. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić warzywa i podsmażyć. Dodać rozmaryn, chwilę podusić. Dynię pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Zalać wodą. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać odsączoną ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.
Kluseczki: Zagotować w garnku wodę z solą. Zmiksować w malakserze kasztany z mąką, sodą oczyszczoną, kostką bulionową i szczyptą pieprzu. Dolać zimną wodę (około 110 ml) i miksować, aż powstanie zwarta kula ciasta.
Ciasto podzielić na pół, uformować z nich wałki - obsypując mąką gdyby zbytnio się lepiło, następnie kroić na około 2,5 cm kawałki. Kluseczki wrzucać na gotującą się wodę. I gotować od momentu wypłynięcia przez około 6 - 7 minut, aż będą puszyste.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na gorącą wrzucić pokrojony wędzony boczek, a gdy ten będzie się już rumienił dodać listki szałwii. Kluseczki przełożyć łyżką cedzakową na patelnię z boczkiem i chwilę podsmażyć, oprószyć świeżo utartą gałką muszkatołową (oraz cheddarem).
Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni"
Kluseczki: Zagotować w garnku wodę z solą. Zmiksować w malakserze kasztany z mąką, sodą oczyszczoną, kostką bulionową i szczyptą pieprzu. Dolać zimną wodę (około 110 ml) i miksować, aż powstanie zwarta kula ciasta.
Ciasto podzielić na pół, uformować z nich wałki - obsypując mąką gdyby zbytnio się lepiło, następnie kroić na około 2,5 cm kawałki. Kluseczki wrzucać na gotującą się wodę. I gotować od momentu wypłynięcia przez około 6 - 7 minut, aż będą puszyste.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na gorącą wrzucić pokrojony wędzony boczek, a gdy ten będzie się już rumienił dodać listki szałwii. Kluseczki przełożyć łyżką cedzakową na patelnię z boczkiem i chwilę podsmażyć, oprószyć świeżo utartą gałką muszkatołową (oraz cheddarem).
Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni"
0 komentarze:
Prześlij komentarz