Składniki na około 16 średnich placków:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 5 kopiastych łyżek płatków owsianych (zwykłych, nie ekspresowych)
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka olej do ciasta
- 370 g jogurtu naturalnego
- 2 średniej wielkości jabłka
- szczypta soli
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać mąkę, płatki i sodę oczyszczoną - wymieszać. Dodać jajka, jogurt, olej, cukry i jabłka. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Patelnię rozgrzać z olejem i smażyć na średnim płomieniu, na złoty kolor z obu stron. Płomień nie może być za duży, ponieważ placki szybko się przypalą i będą surowe w środku. W razie potrzeby dolewać olej na patelnię.
Placuszki podawać posypane cukrem pudrem lub z dżemem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz