niedziela, 10 sierpnia 2014

Placki z jabłkiem na jogurcie naturalnym

Smakują wyśmienicie, są puszyste i lekkie a jednocześnie treściwe i pożywne. Przygotowanie zajmuje chwilę a po zjedzeniu jesteśmy wprawieni w doskonały nastrój. Mowa o plackach z jabłkiem i płatkami owsianymi na jogurcie naturalnym. 

Składniki na około 16 średnich placków:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 5 kopiastych łyżek płatków owsianych (zwykłych, nie ekspresowych)
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka olej do ciasta
  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • szczypta soli
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać mąkę, płatki i sodę oczyszczoną - wymieszać. Dodać jajka, jogurt, olej, cukry i jabłka. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Patelnię rozgrzać z olejem i smażyć na średnim płomieniu, na złoty kolor z obu stron. Płomień nie może być za duży, ponieważ placki szybko się przypalą i będą surowe w środku. W razie potrzeby dolewać olej na patelnię.
Placuszki podawać posypane cukrem pudrem lub z dżemem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template