należę do teamu lubiącego pieczywo, a gdy zabrakło mi go w niedzielę wieczorem zaczęłam odczuwać niepokój. Wtedy z pomocą przyszedł mi przepis na bułki na mleku. Szybkie w wykonaniu, miękkie, pulchne ale pełne bułeczki, które długo zachowują świeżość. Pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych pomysłów na kanapki. Zachęceni?
Składniki:
- 300 ml ciepłego mleka,
- 550 g mąki pszennej i trochę do podsypania,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 50 g roztopionego masła,
- nasiona sezamu, chii, lnu, siemienia lnianego lub prosa do posypania (do wyboru)
Do naczynia wykrusz drożdże, wsyp cukier, zalej 100 ml ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i wymieszaj. Zaczyn nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż się spieni.
Do misy wsyp mąkę i sól, wbij 1 jajko, wlej spieniony zaczyn, pozostałe 200 ml ciepłego mleka i roztopione masło. Wyrabiaj ciasto, tak długo, aż nie będzie lepiło się do ręki - staraj się nie podsypywać mąką, żeby nie było zbyt sztywne. Wyrobione, gładkie ciasto, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (zwykle od 30 do 60 minut),
Ciasto ponownie wyrób, uformuj wałek i podziel go na 9 równych porcji. Uformuj kulki, które następnie ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
Wyrośnięte kulki posmaruj rozmąconym jajkiem, natnij ostrym nożem na krzyż, posyp wybranymi nasionami i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Bułki piecz około 25 minut, do złotego koloru. Ostudź na kratce... albo zjedz ciepłe ;)
Przepis zaczerpnięty od Kulinarne Przygody
0 komentarze:
Prześlij komentarz