Składniki:
- 250 g fileta z kurczaka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duża papryka
- 1 duża marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 puszka ananasa w syropie
- 2 łyżki ketchupu
- 100 ml octu ryżowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g pędów bambusa (można pominąć)
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Do podania:
- ryż ugotowany na sypko
Przygotowanie:
Warzywa umyj i pokrój: marchewkę w cienkie słupki, paprykę w kostkę, ananasa na średniej wielkości cząstki.
Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
Pędy bambusa odsącz na sitku.
Kurczaka pokrój w kostkę lub paski, przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.
W naczyniu rozrób ocet ryżowy z cukrem i syropem z ananasa.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj obtoczonego w mące kurczaka, rumieniąc go z każdej strony. Gdy kurczak będzie złocisty dodaj starty imbir i czosnek. Przemieszaj. Dodaj pokrojoną marchewkę i paprykę. Gdy lekko zmiękną wrzuć pokrojonego ananasa i odsączone pędy bambusa. Smaż przez około 4 minuty.
Wszystko zalej zalewą z octu, cukru i soku z ananasa. Smaż przez 2 minuty. Dodaj ketchup, podsmażaj przez 1 minutę.
Podawaj gorące z ryżem.
Przepis odrobinę zmieniony, zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku
0 komentarze:
Prześlij komentarz