Składniki:
- 200 g papryki,
- 100 g tuńczyka w oliwie,
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, zawinąć w folię aluminiową i piec około 45 minut. Po upieczeniu paprykę zostawić w folii, aby lekko ostygła. Następnie obrać ją ze skórki - będzie odchodziła bez problemu. Paprykę całkowicie ostudzić.
Tuńczyka lekko odsączyć z oliwy, przełożyć do naczynia, wrzucić paprykę oraz przyprawy. Wszystko razem zblendować na gładką masę. Przełożyć do naczynia. Schłodzić.
Podawać z grillowanym, jeszcze ciepłym pieczywem np. ciabattą
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz