czwartek, 28 maja 2015

Chłodnik litewski

Chłodnik to  potrawa szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna a co najważniejsze z racji zbliżających się upałów, podawana na zimno. Zaspokaja głód a także zapotrzebowanie na warzywa a co najważniejsze jest w pięknym, różowym kolorze. Skusicie się?
Składniki:
  • pęczek botwiny,
  • 1 szkl. wody,
  • 1 średni ogórek gruntowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • około 5 średniej wielkości rzodkiewek,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo
Wszystkie warzywa i zioła umyć.
Botwinę kroimy na drobno, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy.
Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do wystudzonej botwiny.
Ogórka obranego ze skóry i rzodkiewki, pokroić w pół krążki. Koperek i szczypiorek drobno posiekać, po czym wszystko to dodać do botwiny. Dodać jogurt naturalny, przyprawić i wymieszać. Na wierzch ułożyć obrane i przekrojone na pół jajko.
Podawać schłodzone.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template