wtorek, 14 kwietnia 2015

Sałatka z soczewicy z serem kozim, burakiem i koperkowym sosem winegret

Zapraszam na smakowitą i aromatyczną sałatkę z soczewicy. Słodki burak, lekki i kremowy twarożek kozi oraz aromatyczny koperkowy winegret - tworzy nietuzinkowe połączenie smaków. Przepis pochodzi z książki "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo

Składniki na 4 przystawki lub 2 duże porcje:
  • 20 g soczewicy puy lub innej zielonej (użyłam czerwonej)
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • 1 ugotowany i obrany burak
  • 20 dag koziego twarożku*
  • oliwa z pierwszego tłoczenia**
Winegret:
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (użyłam rzepakowy)
  • 2 łyżki białego octu winnego (użyłam czerwony)
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
Soczewicę opłukać pod bieżącą, zimną wodą i włożyć do garnka. Dodać liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Wody wlać dwa razu tyle ile wynosi objętość soczewicy i gotować do miękkości - około 15 minut. (Soczewicę czerwoną gotuje się krócej).

W między czasie przygotować sos: zmiksować koperek (razem z łodyżkami) z resztą składników i doprawić do smaku.

Soczewicę odcedzić, usuwając liść laurowy i tymianek. Buraka pokroić na bardzo cienkie plastry.

Soczewicę nałożyć na talerz, Na wierzchu ułożyć plastry buraka i kozi twarożek, polać winegretem i skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.



* Można użyć twardego sera koziego lub fety.
** Pominęłam oliwę.


1 komentarze:

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template