środa, 3 grudnia 2014

Sałatka ze szpinaku z jajkiem, bekonem i pieczarkami

Sałatki nie muszą być nudne, nie muszą składać się z samych sałat i sosu. Dlatego też, zapraszam na sałatę ze szpinaku z pysznymi dodatkami.
Składniki na jedną porcję:
  • 1 duża garść szpinaku baby
  • 3 duże pieczarki
  • 1 garść pokrojonego w słupki wędzonego boczku
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz
Na sos (proporcje wedle uznania - ja dałam po około 1 łyżeczce każdego ze składników):
  • musztarda (ja użyłam sarepskiej)
  • miód
  • sok z cytryny
  • oliwa
Szpinak umyć i osuszyć, przełożyć na talerz. Jajko ugotować na półtwardo, ostudzić i obrać. Pokroić na ósemki. Pieczarki obrać i pokroić na dość grube plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć na chrupko boczek, po czym zdjąć go z patelni i rozłożyć na papierowym ręczniku, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni zrumienić pieczarki - starając się je układać pojedynczo. Zdjąć z ognia.

W miedzy czasie przygotować sos: do słoiczka dodać musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę. Dokładnie wszystko wymieszać.

Na szpinak wyłożyć boczek i pieczarki, ułożyć pokrojone jajko i polać sosem po całości.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template