poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą

Kruche i chrupiące ciasteczka z fistaszkami i czekoladą. Szybkie do przygotowania, smaczne i cieszące oko. Zapraszam.



Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub opakowanie cukru wanilinowego)
  • 220 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
Dodatki:
  • 200 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
Ze składników na ciasto, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do schłodzenia na minimum pół godziny. 
W między czasie przygotować obrać orzechy z łupin (jeśli pochodzą z paczki, będzie mniej pracy), po czym je z grubsza posiekać. Czekoladę gorzką posiekać na mniejsze kawałki.

Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Schłodzone ciasto, rozwałkować na blacie wysypanym mąką, na grubość około 3 mm i wycinać wybrane przez nas kształty (u mnie kółka, wycinane większym kieliszkiem). W małej miseczce rozbełtać jajko, po czym posmarować nim każdy krążek i posypać posiekaną czekoladą i orzechami - lekko docisnąć dłonią, aby się nie osypały.
Tak przygotowane ciasto przekładać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut, do lekko złotego koloru.

Po upieczeniu ciastka studzić na kratce. W między czasie przygotować polewę - do garnka wlać mleko i połamaną czekoladę - podgrzewać na małym płomieniu aż do całkowitego rozpuszczenia - pilnując aby polewa się nie zagotowała. Przestudzić.

Wystudzone ciastka polać chłodną polewą i odstawić do stężenia czekolady.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template